Vaihdetaan näkökulma siitä, mitä addiktiivinen käyttäytyminen on.

Addiktiivinen käytös on etsimistä. Me etsitään jotakin, jonka luo emme vielä ole löytänyt reittiä. Etsitään jotakin, mitä emme itsessämme koe olevan: “Minulla ei ole sitä, ja minä tarvitsen sitä”.

Esimerkiksi: Jos meillä on mennyt luottamus ihmisiin tai elämään esimerkiksi erilaisten traumaattisten tapahtumien takia, me on saatettu ottaa mielihyvän mekanismi omiin käsiimme: Kun syön tämän, saan mielihyvähormonia x. Kun käytän tätä substanssia, saan mielihyvän Y. Tämä on luotettavampaa ja turvallisemman tuntuista ja hallittavaa, toisinkuin esimerkiksi turvattomat, ailahtelevat ihmissuhteet menneisyydessämme.

Voi olla että kaipaan vapautumista. Siksi juon pääni täyteen, jotta saan hetken ajan kokea jotakin vapauden kaltaista.

Lopulta me etsimme vielä jotakin syvempää ja siksi addiktiivinen käytös ei koskaan täytä meitä, vaan jättää meidät hamuamaan aina vain lisää. Me saadaan sen aidon asian korviketta, jäljitelmää, ei sitä mitä oikeasti kaipaamme. Kyse ei ole vaan mielihyvästä, vaan jostakin paljon syvemmästä. Me etsitään yhteyttä. Me etsitään elämää. Me etsitään rauhaa ja rakkautta ulkopuoleltamme, koska me ei vielä itsessämme sitä tunnisteta.

Mitä sitten voimme tehdä?
Kun tunnistetaan, että addiktiivinen käytös on ETSIMISTÄ, meidän tulee vain kanavoida etsiminen oikeaan suuntaan. Turha taistella etsimis-impulssia vastaan, se on meissä syvällä tasolla ja sitä ei tarvitse tukahduttaa, ainoastaan suunnata oikeaan suuntaan.
Kun huomaat impulssin, ota syvään henkeä ja sano itsellesi: En ole addiktoitunut mihinkään, etsin vain sitä mitä syvimmiltäni olen. Etsin jotakin kaunista ja hyvää, jotakin minkä arvoinen olen, mikä kuuluu minulle. Etsin totuutta, etsin vapautumista, etsin rakkautta! Ja todellakin, minun kannattaakin etsiä sitä! Elämä minussa etsii sitä, enkä minä voi tätä etsimistä pysäyttää. Aiemmin olen vain ilmaissut tätä tavoilla, jotka eivät välttämättä tee minulle hyvää tai tue minua. Vaikka en pysty (eikä minun todellakaan tarvitse) pysäyttämään etsimistäni, voin muuttaa sen, miten se etsiminen ilmenee. Voin tietoisesti kohdentaa etsimisen sisäänpäin;

Vastaa