Nestetasapaino

Kehomme fyysisten ja kognitiivisten toimintojen optimaalisen toiminnan vuoksi on hyvä, että nestetasapainomme on kunnossa. Jo kohtuullisen pienikin nestehukka esimerkiksi laskee voimantuottokykyä lihaksissa ja vaikuttaa aivojemme toimintaan. Monesti myös tulkitsemme kehomme viestin janosta väärin ja päädymme syömään ruokaa, kun kehomme oikeasti kaipaa nestettä.

Nestetasapaino ei ole pelkästään veden juomista, vaan asia on hieman monimutkaisempi. Kehomme nestetasapaino kun on myös kehomme suola-tasapaino. Erilaiset reaktiot ja toiminnat kehossamme vaativat, että kehomme nesteet ovat sopivan suolaisia.

Yksinkertaisin tapa pitää huolta nestetasapainosta on tietysti juoda riittävästi nestettä. Mikä sitten on riittävästi ja mitä meidän pitäisi juoda? Tämä vaihtelee todella paljon yksilöittäin vuodenajan, ilmankosteuden, aktiviteetin ja muiden muuttujien mukaan. En halua kertoa tähän mitään tarkkoja määriä, jotta tästä aiheesta ei tule yksi “pitäisi” lisää elämäämme. Nestetasapainosta ei tarvitse siis alkaa stressaamaan ja kulkemaan joka paikassa vesipullon kanssa, vaan ideana on enemmänkin tiedostaa ja tunnustella, milloin kehosi on janoinen ja tietää, miten voit kehoasi parhaiten nesteyttää. Harjoitusosiosta löydät ohjenuoria, joita voit testata ja tunnustella kehosi vastinetta niihin.

Tässä muutama ohjenuora, joita voit kokeilla ja tunnustella, miten ne toimivat sinulle:

+ Millainen tuntemus jano kehossasi on? Missä se tuntuu?

+ Aamulla kehomme on yleensä kuiva. Ensimmäisten askareiden joukossa juo aamulla reilu lasillinen vettä. Suosittelen, että ripautat tähän veden sekaan laadukasta puhdistamatonta merisuolaa, himalajan suolaa tai elektrolyytti-jauhetta. Anna nesteen imeytyä vatsalaukustasi ennen kuin alat syömään aamupalaa.

+ Ajoita juomiset päivässä pääsääntöisesti erilleen ruuan syömisestä; ei ole optimaalista juoda paljon aterioiden yhteydessä, koska suuret nestemäärät laimentavat väliaikaisesti vatsahappojamme, jolloin ruoka ei sula parhaalla mahdollisella tavalla. Juo aterioiden päätteeksi pääsääntöisesti vain muutama kulaus vettä.

+ Muista, että pelkkä vesi ei aina ole paras nesteyttäjä; varsinkin jos hikoilet runsaasti esimerkiksi saunomisen tai urheilun yhteydessä, muista nesteen lisäksi palauttaa myös suolatasapainoa (hyppysellinen hyvää suolaa tai elektrolyyttejä veden sekaan).

+ Opettele tunnistamaan, milloin kehosi kaipaa suolaa, milloin se kaipaa nestettä ja milloin se kaipaa ruokaa; monesti olemme oppineet yhdistämään kehomme suolan ja nesteen kaipuun ruokailuun. Jos mielesi tekee jotain suolaista, kokeile juoda lasillinen vettä, jossa on ripaus laadukasta suolaa tai laita hieman suolaa suoraan suuhusi.

Vastaa