Ruuan esille laittaminen

Tarskastellaan, millä tavalla ruuan asettelu vaikuttaa ruuan houkuttelevuuteen. Kaikissa annoksissa on sama määrä ruokaa (paitsi viimeisen kuvan paprikat lisätty).

Tarkastele kuvia yksi kerrallaan. Mitä sinulla herää kuvia katsellessa? Minkä annoksista arvelet olevan nälkää tyydyttävin?

Valmisateria omassa astiassaan.
Sama ateria isommalla lautasella.
Pienemmällä lautasella.
Ja vähän väriä kylkeen.

Niinkuin huomaat, pienillä asioilla voi olla suuri merkitys. Hieman pienempi lautanen saa saman määrän ruokaa näyttämään huomattavasti isommalta määrältä. Jos ruokaa on paljon esillä ja lautasellamme, syömme helposti tarpeettoman suuren määrän vain koska se on todella helppoa. Esimerkiksi jos valmistamamme ruoka on hellalla noudettavissa sen sijaan että nostamme sen ruokapöytään, voi meidän olla helpompi pysähtyä tunnustelemaan kehomme nälkää, kun olemme syöneet annoksemme; tarvitsemmeko oikeasti lisää ruokaa vai otammeko sitä vain siksi, että sitä on helposti tarjolla?

Kokeile käyttää ruokailussa tavallista pienempiä astioita ja kiinnitä huomiota myös ruuan kauniiseen asetteluun. Mille tuntuu syödä pienemmältä lautaselta? Mitä annosten koolle tapahtuu?

Vastaa